Waarom congestiemanagement?
Als die piekmomenten zich voordoen spreken we van congestie. Om congestie te voorkomen worden bedrijven gevraagd de “spits” te mijden en tijdelijk minder elektriciteit te leveren of te verbruiken. Dat noemen we congestiemanagement. Netbeheerders werken hard aan de uitbreiding van het elektriciteitsnet en de komende jaren wordt het net verder uitgebreid en verzwaard. Daarnaast wordt flexibel gebruik van ons elektriciteitsnet een vaste waarde in de toekomst.
Netbeheerders zijn verplicht om congestiemanagement toe te passen om congestie te verminderen of op te lossen. Daarmee waarborgen ze de betrouwbaarheid van elektriciteit aan bedrijven en consumenten in Nederland. Het wordt ingezet om drukke momenten op het net meer te spreiden en overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. Congestiemanagement kent verschillende fasen: hoe groter de drukte op het net, hoe ingrijpender de maatregelen zijn die netbeheerders moeten nemen.
Jouw flexibel vermogen maakt het verschil
Steeds meer klanten met een grootverbruik-aansluiting maken daarom met hun netbeheer afspraken over flexibel gebruik van hun vermogen. Zij kunnen het verschil maken en dat is keihard nodig want we moeten het huidige en toekomstige elektriciteitsnet beter benutten. Enerzijds doordat we steeds meer stroom verbruiken en anderzijds doordat we steeds vaker gebruik maken van duurzame energiebronnen, zoals zonne- en windenergie.
Download hier de infographic met alle fasen van congestiemanagement.
Doe nu mee!
Hoe meer flexibel vermogen je beschikbaar stelt, hoe groter de kans dat netbeheerders congestiemanagement kunnen toepassen en de betrouwbaarheid van het Nederlandse elektriciteitsnet kunnen blijven waarborgen. Bovendien houd je de regie en ben je voorbereid als jouw netbeheerder je benadert om flexibel vermogen aan te bieden.
Deelnemen aan congestiemanagement is mogelijk als:
- Jouw bedrijf veel energie produceert. Bijvoorbeeld als tuinder of boer met veel zonnepanelen, (vastgoed)ontwikkelaar van bedrijfspanden met zonnepanelen of eigenaar van een zonne- of windpark.
- Jouw bedrijf veel energie afneemt (zoals een koelhuis).
Je hebt flexibel vermogen als je tijdelijk of structureel je afname of opwek (invoeding) van elektriciteit kunt aanpassen. Wil je weten of je flexibel vermogen hebt? Vul dan het interesseformulier in.
Wil je weten hoe je kunt deelnemen? Kijk dan op de pagina deelnemen aan congestiemanagement.