Congestiemanagement wordt steeds vaker ingezet om de drukte op het elektriciteitsnet te spreiden en overbelasting van het net te voorkomen.
Om de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet te waarborgen verdelen we de ruimte op het net wanneer de vraag naar transport van elektriciteit hoger is dan wat het net aankan. Is deze vraag op een bepaald tijdstip te groot? Dan vragen we je om tijdelijk minder elektriciteit te leveren of te verbruiken. De ruimte die daarmee vrijkomt wordt verdeeld over bestaande en nieuwe gebruikers van het elektriciteitsnet.
Congestiemanagement is mogelijk als er voldoende aanbod is van flexibel vermogen in een specifiek gebied. Als je flexibel vermogen beschikbaar stelt ontvang je daarvoor een vergoeding. Die vergoeding stel je zelf vast op basis van gemiste opbrengsten of gemaakte kosten. Je levert op deze manier een noodzakelijke maatschappelijke bijdrage aan het ontlasten van het elektriciteitsnet. Hierdoor blijft de betrouwbaarheid van het net voor consumenten en bedrijven gewaarborgd.
Als ondernemer kijk je continu vooruit en je wilt kunnen rekenen op voldoende stroom, nu en in de toekomst. Door de snelle verduurzaming van onze maatschappij groeit de vraag naar elektriciteit en dat kan ons huidige stroomnet niet aan. Het veroorzaakt netcongestie (file op het stroomnet) en dat kan gevolgen hebben voor jouw bedrijf. Netbeheerders werken hard aan het uitbreiden en verzwaren van het stroomnet en dat duurt zeker nog tot ver na 2030.
Flexibel omgaan met energie kan je als ondernemer helpen om te blijven ondernemen. In tijden van congestie en in de toekomst. Bijvoorbeeld omdat je dan beter kunt inspelen op fluctuerende energieprijzen. Bovendien is het nodig om de huidige betrouwbaarheid en veiligheid van ons stroomnet in stand te houden. Zo kunnen we samen de kosten beperken. Lees hier hoe je je kunt voorbereiden en welke maatregelen je kunt nemen.
in het productoverzicht staan alle producten en diensten van de netbeheerders op een rij. Met de Wegwijzer netcongestie van de Rijksoverheid voor Ondernemers word je aan de hand van een aantal vragen geïnformeerd over maatregelen die mogelijk zijn voor jouw situatie.
Op de landelijke capaciteitskaart voor afname en invoeding zie je in één oogopslag waar congestiemanagement wordt toegepast. Op de pagina congestierapportages vind je een overzicht van afgeronde congestieonderzoeken.
Congestiemanagement kent een aantal fasen: hoe groter de drukte op het net, hoe ingrijpender de maatregelen zijn die netbeheerders moeten nemen. Download hier de volledige infographic, waarin alle fasen worden toegelicht. In sommige situaties hebben netbeheerders al moeten overgaan tot het afroepen van de verplichting tot het doen van een bod voor congestiemanagement (fase 2a). Op deze pagina lees je hier meer over.
Hoe meer flexibel vermogen je beschikbaar stelt, hoe groter de kans dat netbeheerders congestiemanagement kunnen toepassen en de betrouwbaarheid van het Nederlandse elektriciteitsnet kunnen blijven waarborgen. Bovendien houd je de regie en ben je voorbereid als jouw netbeheerder je benadert om flexibel vermogen aan te bieden.
Deelnemen aan congestiemanagement is mogelijk als:
Je hebt flexibel vermogen als je tijdelijk of structureel je afname of opwek (invoeding) van elektriciteit kunt aanpassen. Wil je weten of je flexibel vermogen hebt? Vul dan het interesseformulier in.
Wil je weten hoe je kunt deelnemen? Kijk dan op de pagina deelnemen aan congestiemanagement.
Bedrijven, instellingen en ondernemers met een maatschappelijke functie komen vanaf 1 oktober 2024 in aanmerking voor een hogere positie op de wachtlijst voor transportcapaciteit. Dat geldt ook voor partijen die een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van congestie, de zogenaamde ‘congestieverzachters’.
Je netbeheerder informeert je uiteraard over alle fasen in congestiemanagement en de stappen die daarin worden gezet. Heb je nu al vragen over congestiemanagement? Kijk dan bij de vragen en antwoorden op deze website of stuur een mail naar [email protected]