Als het stroomnet vol zit zetten netbeheerders congestiemanagement in om het gebruik beter te spreiden. Door deel te nemen aan congestiemanagement spreken grootverbruikers met hun netbeheerder af om op sommige momenten minder elektriciteit op te wekken of af te nemen. We noemen dat flexibel vermogen.
Congestiemanagement kent een aantal fasen: hoe groter de drukte op het net, hoe ingrijpender de maatregelen zijn die netbeheerders moeten nemen. Bekijk hier de volledige infographic, waarin alle fasen worden toegelicht.
Beschikbaar stellen van flexibel vermogen binnen het gecontracteerd vermogen (GTV) levert een vergoeding op voor grootverbruikers met een actieve aansluiting. Bovendien kan het ruimte creëren voor partijen die op de wachtlijst staan. Bijdragen aan congestiemanagement kan rechtstreeks via de netbeheerder, als Congestie Service Provider (CSP) of via een CSP.
In een CBC worden afspraken gemaakt tussen grootverbruiker en netbeheerder om het gebruik van het stroomnet te beperken. De grootverbruiker ontvangt daarvoor een vergoeding. Dat kan op basis van afroep of op vastgestelde momenten.
De grootverbruiker biedt flexibel vermogen aan als de netbeheerder daar om vraagt. Als de netbeheerder het aanbod accepteert gelden de voorwaarden die zijn overeengekomen in de CBC.
Randvoorwaarden
Aanvragen
Afroep
Mogelijke opbrengsten
De grootverbruiker vermindert de opwek of afname binnen vooraf vastgestelde tijdsblokken als de netbeheerder daarom vraagt.
Randvoorwaarden
Aanvragen
Afroep
Mogelijke opbrengsten
Met een groepscapaciteitsbeperkingscontract (Groeps-CBC) sluiten bedrijven samen een contract af om hun afname of opwek tijdelijk te beperken. Het voordeel is dat ze hiermee hun gebruik kunnen verdelen over een groter gezamenlijk vermogen. Dat biedt meer kansen op spreiding en effectief gebruik van het net. Afhankelijk van de vorm kiezen bedrijven ervoor om hun gebruik op afroep of in tijdsblokken aan te passen.
Randvoorwaarden
Aanvragen
Afroep
Mogelijke opbrengsten
Verschillende productnamen
Netbeheerders hanteren verschillende namen voor het capaciteitsbeperkingscontract. De basis voor het contract is echter identiek. Samen met marktpartijen wordt gewerkt aan het continu verbeteren van deze contractvorm.
Standaard Capaciteitsbeperkingscontract
Als de eigenaren van de zon- en windparken gebruik maken van een standaardcontract, zijn lange onderhandelingen met de netbeheerder niet meer nodig. De ACM gaf netbeheerders begin 2024 toestemming om met deze contractvormen te experimenteren. Het standaard contract kwam tot stand in het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN), omdat de onderhandelingen over contracten voor congestiemanagement vaak lang duurden. Vooral brancheverenigingen Holland Solar en Energie Samen hebben zich samen met de netbeheerders en de ACM ingespannen om de standaardcontracten mogelijk te maken. Het afsluiten van de contracten gaat hiermee significant sneller. Voor het daadwerkelijk realiseren van een aansluiting zijn de wachttijden inmiddels ook opgelopen. Je netbeheerder informeert je daar vanzelfsprekend over. Lees meer
Netbeheerders plaatsen een uitvraag op handelsplaform GOPACS als ze gedurende een bepaalde dag extra flexibel vermogen nodig hebben om overbelasting van het net te voorkomen. Een Congestie Service Provider (CSP) kan op basis daarvan flexibel vermogen aanbieden. Meedoen aan Redispatch is interessant voor marktpartijen die regelmatig beschikken over flexibel vermogen en dat willen inzetten op de bestaande handelsplatformen. Redispatch is mogelijk via of als Congestie Service Provider (CSP). Meedoen aan Redispatch kan op twee manieren.
Vrij aanbieden flexibel vermogen
De CSP besluit zelf om een bod te doen op basis van een uitvraag van de netbeheerder. De prijs en voorwaarden worden bepaald door de CSP. Het is vervolgens aan de netbeheerder om te bepalen of ze het aanbod kan gebruiken en de voorwaarden kan accepteren. Deze vorm is geschikt voor bedrijven die hun elektriciteitsverbruik dagelijks kunnen aanpassen en daarmee extra inkomsten willen genereren. Het is altijd zinvol om flexibel vermogen aan te bieden, ook als de netbeheerder daar niet om vraagt. Als er bijvoorbeeld in een congestiegebied minder elektriciteit wordt verbruikt om congestie op te lossen, moet dat gecompenseerd worden door een hoger verbruik in een ander gebied. Er is dus altijd behoefte aan flexibel vermogen. Zowel binnen als buiten een congestiegebied. Zo blijft het het systeem in balans.
Randvoorwaarden
Aanvragen
Inzet
Opbrengsten
In een biedplichtcontract wordt vastgelegd dat een CSP een bieding doet op GOPACS als een netbeheerder om flexibel vermogen vraagt. De voorwaarden en prijskaders voor de bieding worden opgenomen in een zogenaamd biedplichtcontract. De afspraken kunnen variëren van het dagelijks aanbieden, alleen in bepaalde periodes van het jaar (bijvoorbeeld in de zomer bij veel zon) of in vaste tijdsblokken.
Randvoorwaarden
Aanvragen
Afroep
Mogelijk opbrengsten
Als de netbeheerder gebruik maakt van het aanbod gelden de afspraken in het biedplichtcontract.
Idealiter wordt congestiemanagement vrijwillig ingezet. Helaas komt het steeds vaker voor dat de netbeheerder over onvoldoende flexibel vermogen kan beschikken en daarmee komt de veiligheid van het elektriciteitsnet in gevaar. Als het flexibel vermogen er wel is, maar niet wordt aangeboden kan de netbeheerder grootverbruikers verplichten om deel te nemen aan congestiemanagement. Bij verplichte deelname is de grootverbruiker verplicht om het volledig gecontracteerd vermogen (GTV) aan te bieden. Kan dat niet? Dan is de grootverbruiker verplicht dit schriftelijk aan te tonen bij de netbeheerder en te beargumenteren hoeveel flexibel vermogen er wel beschikbaar is. De prijs voor het flexibel vermogen bepaalt de grootverbruiker zelf.
Stedin en Liander zijn in de regio Flevoland, Gelderland en Utrecht inmiddels overgaan tot het verplichten van deelname aan congestiemanagement.
Enexis verwacht in Q4 van 2025 verplichte afname te moeten inzetten. De exacte regio is nog niet bepaald.
Lees hier meer over verplichte deelname aan congestiemanagement.
(*) de netbeheerder bepaalt per congestiegebied de ondergrens voor deelname.
Randvoorwaarden
Toepassing
Opbrengsten
Het kan gebeuren dat vraagprijzen voor flexibel vermogen via redispatch zo hoog zijn, dat ze de marktwerking verstoren. Om toch congestiemanagement toe te kunnen passen en de prijs van flexibel vermogen op regulier marktniveau te houden, kan de netbeheerder overgaan tot het inzetten van niet-marktgebaseerd congestiemanagement. Het betekent dat alle aanbieders van flexibel vermogen hun prijzen volgens een vooraf vastgestelde opbouw van kosten moeten aanbieden. Netbeheerders streven ernaar om zo snel mogelijk terug te keren naar marktgebaseerde prijsvorming.