Bedrijven, instellingen en ondernemers met een maatschappelijke functie komen vanaf 1 oktober 2024 in aanmerking voor een hogere positie op de wachtlijst voor transportcapaciteit. Op deze pagina lees je meer over maatschappelijk prioriteren.
Per 1 oktober 2024 verplicht de Autoriteit Consument en Markt (ACM) netbeheerders om in congestiegebieden het maatschappelijk prioriteringskader voor wachtlijsten toe te passen.
Wachtrijen groeien en dat kan ervoor zorgen dat grote algemene publieke en/of maatschappelijke bedrijven of instellingen minder snel worden geholpen bij congestie. Die partijen krijgen binnen de huidige ‘first come – first serve’ systematiek namelijk geen prioriteit. Met het maatschappelijk prioriteringskader moeten netbeheerders transportcapaciteit die beschikbaar komt eerst verdelen over de partijen die voldoen aan het prioriteringskader.
Klanten in deze categorie zorgen voor vermindering van netcongestie. Ze zorgen, nadat ze zijn aangesloten, voor extra transportcapaciteit voor andere klanten of autonome groei op ons elektriciteitsnet. Dit geldt voor zowel verbruik als voor teruglevering.*
Dit zijn klanten die bijdragen aan de veiligheid in Nederland, zoals de brandweer, acute gezondheidszorg, ambulance, politie, AIVD, rechtspraak, justitie en gevangenis, Rijkswaterstaat.
Klanten die voorzien in bijvoorbeeld onderwijs, drinkwater, woonbehoefte en elektriciteit/warmte/gasnetten.
*Voor de congestieverzachters gelden een aantal voorwaarden:
Behoort jouw bedrijf tot een van deze categorieën? Dan kun je je vanaf 1 oktober 2024 aanmelden bij jouw netbeheerder voor maatschappelijk prioriteren.
Bekijk de infographic van Netbeheer Nederland over maatschappelijk prioriteren.
Maatschappelijk prioriteren geldt alleen in congestiegebieden met een wachtlijst. Binnen de 3 categorieën geldt het principe ‘first come – first serve’. Dit betekent dat het bedrijf dat het eerst een (volledige) aanvraag voor transportcapaciteit indient bij de netbeheerder, als eerste transportcapaciteit toegekend krijgt zodra dit beschikbaar is. Ook bij maatschappelijke prioritering geldt dat per netbeheerder en gebied wordt bekeken in hoeverre het eventueel aansluiten van congestieverzachters kan leiden tot meer transportcapaciteit op het net. Dat is afhankelijk van meerdere factoren. Bovendien is het zo dat een hogere plaats op de wachtlijst niet automatisch leidt tot een kortere wachttijd. Er kan namelijk transportcapaciteit beschikbaar komen door toepassen van congestiemanagement of door een netuitbreiding. In het laatste geval kan het nog jaren kan duren voordat een klant in aanmerking komt voor transportcapaciteit.
Kijk voor meer informatie over maatschappelijke prioritering op de website van jouw netbeheerder. Daar lees je ook hoe je je kunt aanmelden: