Als er onvoldoende flexibel vermogen is om aan de groeiende elektriciteitsvraag te voldoen, kunnen specifieke klanten worden verplicht tot het doen van een bieding voor congestiemanagement.
De mogelijkheid om bedrijven te verplichten een actieve bijdrage te leveren aan het congestiemanagement (spitsmijden) stond al in de Netcode Elektriciteit. Met het codebesluit van 26 augustus scherpt de ACM de regels verder aan. Bedrijven met een gecontacteerd vermogen (GTV) van 1 MW of hoger zijn dan verplicht om aan te geven hoe ze hun netgebruik kunnen aanpassen.
De netbeheerder maakt bij het bekendmaken van de verplichting tot het doen van een bieding duidelijk of het gaat om teruglevering of afname van elektriciteit. Daarnaast wordt gedeeld welke producten de klant kan gebruiken (redispatch en/of capaciteitsbeperking) en welke ondergrens (gecontracteerd vermogen in de aansluit- en transportovereenkomst) de netbeheerder hanteert voor het congestiegebied. De ondergrens is nooit lager dan 1MW.
Op grond van artikel 9.1f lid 2 in de Netcode elektriciteit hebben de gezamenlijke netbeheerders in samenspraak met brancheorganisaties een leidraad vastgesteld waarin per type aangeslotene wordt uitgelegd welk vermogen ze dienen aan te bieden conform artikel 9.1 lid 3 en lid 4 van de Netcode elektriciteit.
Op basis van een gezamenlijke leidraad kan de netbeheerder klanten verplichten om al het gecontracteerd vermogen (GTV) voor teruglevering als beschikbaar flexibel vermogen aan te bieden. Is dat niet haalbaar, dan is de klant verplicht om de netbeheerder schriftelijk te informeren waarom dit niet mogelijk is en te beargumenteren hoeveel men wel beschikbaar kan stellen. Producenten van elektriciteit hebben drie maanden de tijd om een aanbod te doen.
Ook dan is al het gecontracteerd vermogen (GTV) voor afname het uitgangspunt. Is dat niet haalbaar, dan is de klant verplicht om de netbeheerder schriftelijk te informeren waarom dit niet mogelijk is en te beargumenteren hoeveel men wel beschikbaar kan stellen. Na bekendmaking van de verplichting hebben verbruikers zes maanden de tijd om zich voor te bereiden en een aanbod te doen aan de netbeheerder.
Bedrijven die onderdeel uitmaken van de vitale infrastructuur van Nederland krijgen vrijstelling van verplichte deelname aan congestiemanagement. Op de website van de NCTV wordt vermeld wanneer een bedrijf hieraan voldoet.
Vanaf 15 november gaan Netbeheerders TenneT en Stedin grootverbruikers met de mogelijkheid om de spits op het stroomnet te verlichten verplichten om hun zogenaamd ‘flexibel vermogen’ tegen een vergoeding aan te bieden. Deze grootverbruikers kunnen een verschil maken om onder meer de ambities van Utrecht op het gebied van woningbouw mogelijk te maken. Samen met provincie, gemeenten en klanten werken de netbeheerders daarnaast hard aan de uitbreiding van het stroomnet en meer flexibele oplossingen, waaronder netefficiënte installaties in bestaande bouw, netbewuste nieuwbouw en uitgesteld laden van elektrische auto’s.
Kijk voor meer informatie op de website van Stedin.
De aanleiding om over te gaan tot het verplichten tot het doen van een aanbod van flexibel vermogen verschilt per regio en netbeheerder. Het kan komen doordat grote- en kleinere klanten steeds meer opwekken en/of verbruiken binnen hun huidige gecontracteerde vermogen: dat noemen we autonome groei. Het stroomnet kan daardoor overbelast raken. Het kan ook voorkomen dat het wordt ingezet om meer ruimte te creëren voor het aansluiten van klanten die op de wachtlijst staan.