Partners in Energie
Pexels enrique 11001079

Versneld aansluiten

Met een standaardcontract kunnen producenten van zon- en windparken de wachttijd voor transportcapaciteit aanzienlijk verkorten.

Als de eigenaren van de zon- en windparken gebruik maken van een standaardcontract, zijn lange onderhandelingen met de netbeheerder niet meer nodig. De ACM gaf netbeheerders begin 2024 toestemming om met deze contractvormen te experimenteren. Het standaard contract kwam tot stand in het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN), omdat de onderhandelingen over contracten voor congestiemanagement vaak lang duurden. Vooral brancheverenigingen Holland Solar en Energie Samen hebben zich samen met de netbeheerders en de ACM ingespannen om de standaardcontracten mogelijk te maken. Het afsluiten van de contracten gaat hiermee significant sneller. Voor het daadwerkelijk realiseren van een aansluiting zijn de wachttijden inmiddels ook opgelopen. Je netbeheerder informeert je daar vanzelfsprekend over.

Zo werkt het standaardcontract

Het standaardcontract is een combinatie van twee congestiemanagement-producten: een capaciteitsbeperkingscontract (CBC) en een biedplichtcontract. De CBC bevat een vaste prijsformule en een gemaximaliseerde opslag voor het tijdelijk beperken van de teruglevering van elektriciteit.

Een capaciteitsbeperkingscontract op afroep (CBC-A) met standaard prijsformule om de gemiste opwek te vergoeden.

  • Het vermogen is 24/7 afroepbaar. De gemiste verkoop van elektriciteit bij afroep wordt vergoed op basis van de EPEX-spotprijs.
  • Misgelopen inkomsten uit garanties van oorsprong (GvO) en subsidies (SDE++ of SCE) kunnen gecompenseerd worden. Deze kunnen gecompenseerd worden basis van de beschikking i.c.m. de definitieve correctiebedragen uit het Eindadvies basisbedragen SDEE++ 20YY, gepubliceerd op de site van het Planbureau voor de Leefomgeving.
  • Er is een opslag van 10 euro/MWh afgesproken als tegemoetkoming voor het ongemak en extra administratie die worden veroorzaakt doordat men het verbruik op sommige momenten moet aanpassen.

Het gemiste opwekvolume wordt - tot GOPACS een online rekenmodule biedt - berekend aan de hand van door de klant aan te leveren data.

Een biedplichtcontract voor redispatch.

  • Bij het biedplichtcontract voor redispatch biedt de klant het beschikbare flexibele vermogen aan op de redispatchmarkt wanneer de netbeheerder daar om vraagt. Binnen dit contract zijn op voorhand geen vaste prijsafspraken gemaakt. Voor een biedplichtcontract moeten partijen zich aansluiten bij een Congestie Service Provider (CSP). Kijk voor meer informatie op de website van GOPACS.

Het contract wordt afgesloten met de eigen netbeheerder. Hier vind je voorbeelden van de contracten.

De keuze voor het standaardcontract is vrijwillig. Producenten van duurzaam opgewekte energie die niet deelnemen aan het standaardcontract kunnen nog steeds individuele afspraken maken met de netbeheerder als er in hun regio capaciteit vrijkomt.

100% flexibel

Voorwaarde voor de aansluiting volgens het standaardcontract is dat de producent van zon- en windenergie 100% flexibel is in het gebruik van de transportcapaciteit die kan worden toegewezen. Dat betekent dat de netbeheerder de klant op ieder moment kan vragen om minder, en in uitzonderlijke gevallen, helemaal geen elektriciteit terug te leveren. Om te kunnen reageren op verzoek van netbeheerder moet er regeltechniek in de installatie zitten.

Vragen?

Zodra er ruimte vrijkomt in congestiegebieden nemen netbeheerders contact op met klanten die op de wachtlijst staan voor extra capaciteit. Heb je voor die tijd al vragen? Neem dan vast contact op met je netbeheerder.

Vragen en antwoorden