Partners in Energie
Nieuws

Meer duidelijkheid in aansluittermijnen voor grootverbruikklanten

Congestie
American public power association znytbxr Ov 4 unsplash

Per 1 januari 2025 gaan de netbeheerders werken volgens de aangepaste Netcode elektriciteit. De aangepaste Netcode elektriciteit geeft duidelijkheid over de realisatietermijnen voor aanleg, wijziging of demontage van Grootverbruikaansluitingen (>3 x 80A, zijn geen consumentenaansluitingen). De aangepaste Netcode is tot stand gekomen in overleg tussen netbeheerders en representatieve organisaties van netgebruikers. De Netcode houdt rekening met de situatie op de locatie en in de regio van de grootverbruikklanten.

De Netcode houdt rekening met de situatie op de locatie en in de regio van de grootverbruikklanten. De aansluittermijn hangt voortaan af van:   

  • De complexiteit van het aanleggen of wijzigen van een aansluiting.
  • De werkvoorraad van de netbeheerder in de regio van de grootverbruiker.

Voor grootverbruikklanten levert de aangepaste Netcode duidelijkheid op. Door een aansluittermijn af te spreken met een netbeheerder, weten klanten waar ze aan toe zijn. Er wordt pas een aansluiting gerealiseerd als er transportcapaciteit is. Daardoor wordt voorkomen dat klanten betalen voor een aansluiting zonder vermogen.

Aansluittermijn in congestiegebied 
Bij onvoldoende transportcapaciteit geeft de netbeheerder geen aansluittermijn af, maar dan komt de aanvrager op een wachtlijst. Uiterlijk 13 weken na het oplossen van de congestie moet de netbeheerder de aansluiting hebben gerealiseerd. De klanten en netbeheerders kunnen onderling ook een andere termijn afspreken.  

De complexiteit van het aanleggen van een aansluiting 
Voor relatief eenvoudige aansluitingen of wijzigingen heeft de netbeheerder 26 weken de tijd; voor middelcomplex 52 weken, en in hoog-complexe gevallen geldt een maatwerktermijn die transparant door de netbeheerder wordt vastgesteld. Het bepalen van de complexiteit wordt gedaan door een quickscan uit te voeren. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de noodzakelijke werkzaamheden aan de bestaande aansluiting of zelfs het netstation, vergunningaanvragen en toegankelijkheid in verband met mogelijke privégrond. 

De hoogte van de werkvoorraad van de netbeheerder in de regio 
De netbeheerder krijgt veel aanvragen. Daarom mag de netbeheerder indien nodig extra wachttijd rekenen bovenop de termijn die bepaald wordt door de complexiteit van de opdracht. De netbeheerder kijkt per kwartaal hoeveel werk er in een gebied uitgevoerd moet worden. Op basis daarvan wordt de extra wachttijd berekend. Deze extra wachttijd is gemaximeerd op 40 weken. 

Samengevat 

  • Laag-complex risico  : 26 weken 
  • Midden-complex risico : 52 weken 
  • Hoog-complex risico : maatwerk 
  • Optionele extra wachttijd die de laag/midden-termijn verlengt : maximaal 40 weken in 2025, afbouwend tot 20 weken in 2035, daarna n.v.t. 
  • Tijdens afgekondigde congestie : aanvrager op wachtlijst, realisatie binnen 13 weken na oplossen congestie 

De opgave om het elektriciteitsnet te verzwaren is groot. De netbeheerders zetten alles op alles om elke aanvraag voor een aansluiting zo snel mogelijk te behandelen, ongeacht de wettelijke aansluittermijn. 

Het hele codebesluit voor de aansluittermijnen is gepubliceerd op de site van de ACM.

Deel artikel:

Relevante artikelen

Meer nieuws
Stappenplan voor energiehubs beschikbaar
Congestie

Stappenplan voor energiehubs beschikbaar

Door de groeiende vraag naar transportcapaciteit en de overbelasting van het energienet zijn innovatieve oplossingen en samenwerking harder nodig dan ooit. Een van de mogelijke oplossingen is het opzetten van een energiehub. Om ondernemers hierbij te helpen, hebben Alliander, Enexis en Stedin het ‘Stappenplan voor energiehubs’ ontwikkeld.

Lees meer
Samen werken aan oplossingen voor netcongestie
Congestie

Samen werken aan oplossingen voor netcongestie

Het energienet staat onder druk, en samen moeten we actie ondernemen om de congestieproblemen op te lossen en het net toekomstbestendig te maken. De uitdagingen zijn urgent, zoals recent werd aangekondigd door Stedin en TenneT: als we niets doen loopt het tekort aan ruimte in de provincie Utrecht op naar 250 MW in 2029. Daarom worden nu ook middelgrote partijen in die regio verplicht om flexibel vermogen aan te bieden.

Lees meer
Update capaciteitskaart: inzicht in geplande netuitbreidingen en situatie op het hoogspanningsnet
Congestie

Update capaciteitskaart: inzicht in geplande netuitbreidingen en situatie op het hoogspanningsnet

Na de lancering van de vernieuwde capaciteitskaart in juni, brengen de netbeheerders vandaag opnieuw een update met extra functionaliteiten uit. Er wordt nu onder meer aangegeven waar en wanneer uitbreidingen van het elektriciteitsnet gepland zijn. Daarnaast zijn nieuwe kaartlagen toegevoegd.

Lees meer