Partners in Energie
Nieuws

Stappenplan voor energiehubs beschikbaar

Congestie
Fgu 004

Door de groeiende vraag naar transportcapaciteit en de overbelasting van het energienet zijn innovatieve oplossingen en samenwerking harder nodig dan ooit. Een van de mogelijke oplossingen is het opzetten van een energiehub. Om ondernemers hierbij te helpen, hebben Alliander, Enexis en Stedin het ‘Stappenplan voor energiehubs’ ontwikkeld.

Het stroomnet in Nederland staat onder druk, en dat heeft gevolgen voor ondernemers die willen uitbreiden of verduurzamen. Een nieuwe of zwaardere aansluiting op het energienet is vaak niet mogelijk. Toch zijn er oplossingen, zoals energiehubs: samenwerkingsverbanden tussen bedrijven in eenzelfde regio om beschikbare capaciteit optimaal te benutten en investeringen te delen.

Een energiehub is geen eenvoudige oplossing. Het vergt veel onderzoek, kennis, overleg en tijd van ondernemers. Zo is de gemiddelde doorlooptijd van idee tot realisatiefase al gauw zo’n twee jaar. Om ondernemers hierbij te helpen hebben Alliander, Enexis en Stedin, in samenwerking met Netbeheer Nederland en diverse procesregisseurs, het Stappenplan voor energiehubs ontwikkeld. Dit online platform helpt bedrijven stap voor stap bij het opzetten van een energiehub en geeft inzicht in wat er nodig is om deze succesvol te realiseren.

Voor wie is het stappenplan bedoeld?

Het platform richt zich op ondernemers die tegen congestie aanlopen en een collectieve oplossing willen verkennen. Daarnaast biedt het waardevolle informatie voor gemeenten en provincies die een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor ondernemers willen stimuleren.

Wat biedt het stappenplan?

Het stappenplan:

  • Helpt ondernemers vaststellen of een energiehub een geschikte oplossing is voor hen.
  • Geeft inzicht in de benodigde stappen en verantwoordelijkheden.
  • Toont welke partijen op welk moment betrokken moeten worden.
  • Neemt gebruikers stap voor stap mee in het proces, van idee tot realisatie.

Beta-versie beschikbaar

Het Stappenplan voor energiehubs is nu beschikbaar als beta-versie. Op basis van feedback van gebruikers wordt het stappenplan verder geoptimaliseerd.

Kunnen ondernemers nu massaal een energiehub opzetten?

Netbeheerders geloven in energiehubs en ondersteunen graag bij de ontwikkeling ervan, maar willen ook realistisch zijn. Op dit moment bevinden we ons nog in de pioniersfase. Dat neemt niet weg dat ondernemers die op zoek zijn naar een oplossing aan de slag kunnen met het stappenplan om te onderzoeken of een energiehub de juiste oplossing biedt voor hen.

Aan de slag met het Stappenplan voor energiehubs

Wil je aan de slag met een energiehub? Het stappenplan is nu beschikbaar via het online platform. Deel jouw ervaringen via de feedbackbutton in het stappenplan en help het stappenplan verder te ontwikkelen.

Deel artikel:

Relevante artikelen

Meer nieuws
Samen werken aan oplossingen voor netcongestie
Congestie

Samen werken aan oplossingen voor netcongestie

Het energienet staat onder druk, en samen moeten we actie ondernemen om de congestieproblemen op te lossen en het net toekomstbestendig te maken. De uitdagingen zijn urgent, zoals recent werd aangekondigd door Stedin en TenneT: als we niets doen loopt het tekort aan ruimte in de provincie Utrecht op naar 250 MW in 2029. Daarom worden nu ook middelgrote partijen in die regio verplicht om flexibel vermogen aan te bieden.

Lees meer
Update capaciteitskaart: inzicht in geplande netuitbreidingen en situatie op het hoogspanningsnet
Congestie

Update capaciteitskaart: inzicht in geplande netuitbreidingen en situatie op het hoogspanningsnet

Na de lancering van de vernieuwde capaciteitskaart in juni, brengen de netbeheerders vandaag opnieuw een update met extra functionaliteiten uit. Er wordt nu onder meer aangegeven waar en wanneer uitbreidingen van het elektriciteitsnet gepland zijn. Daarnaast zijn nieuwe kaartlagen toegevoegd.

Lees meer
Nieuwe netcapaciteitskaart, wachtrij-informatie en uitvoeringsdashboard: nu snel door met bouwen
Congestie

Nieuwe netcapaciteitskaart, wachtrij-informatie en uitvoeringsdashboard: nu snel door met bouwen

Nederland elektrificeert in recordtempo. Nog elke dag komen er nieuwe woningen met zonnepanelen bij, worden elektrische auto’s afgeleverd en stappen mensen over op warmtepompen. Daarom investeren netbeheerders meer dan ooit in het uitbreiden en verzwaren van de energienetten. Hans-Peter Oskam, directeur Beleid en Energietransitie Netbeheer Nederland: “Vandaag laten we in meer detail dan ooit zien hoe het in elke provincie en elke gemeente staat met het net. We laten zien hoe groot de wachtrij eventueel is en wat de netbeheerders doen en gedaan hebben om de uitdagingen van de energietransitie op te lossen.”

Lees meer