Partners in Energie
Nieuws

Samen werken aan oplossingen voor netcongestie

Congestie
Pexels jan van bizar 12224996

Het energienet staat onder druk, en samen moeten we actie ondernemen om de congestieproblemen op te lossen en het net toekomstbestendig te maken. De uitdagingen zijn urgent, zoals recent werd aangekondigd door Stedin en TenneT: als we niets doen loopt het tekort aan ruimte in de provincie Utrecht op naar 250 MW in 2029. Daarom worden nu ook middelgrote partijen in die regio verplicht om flexibel vermogen aan te bieden.

Tijdens de CSP-dag op 8 november hebben we uitgebreid stilgestaan bij deze uitdagingen. De dag stond in het teken van samenwerking en concrete oplossingen. We deelden inzichten over hoe Congestie Service Providers (CSP’s) en netbeheerders samen kunnen bijdragen aan flexibel vermogen en hoe we piekbelasting kunnen verminderen.

De break-out sessies op de CSP-dag boden diepgaande inzichten in hoe we de samenwerking tussen CSP’s en netbeheerders kunnen versterken:

  • GOPACS, het platform dat redispatch mogelijk maakt, liet zien hoe de vraag naar flexibele oplossingen dit jaar explosief is gegroeid. Zij benadrukten het belang van snel en effectief samenwerken om het net in balans te houden.
  • TenneT TSO B.V. gaf praktische uitleg over hoe congestierapporten te interpreteren en de stappen die nodig zijn om tot contractvorming te komen.
  • Repowered, al vijf jaar actief als CSP, deelde hoe zij congestie als een kans zien om innovatie en flexibiliteit te stimuleren.
  • De sessie van Stedin ging over hoe CSP’s kunnen bijdragen aan de situatie in Utrecht onder de titel ‘wat helpt wel en wat helpt niet’.

Daarnaast gaf Koen Kok (TU Eindhoven) inzicht in de trends die het energiesysteem radicaal veranderen. George Trienekens (MFF-BAS) en Tom van der Staak (Enexis) boden concrete handvatten om flexibele vermogensoplossingen beter toepasbaar te maken. Denk aan verbeterde informatie-uitwisseling, het aanpassen van vergoedingsmodellen en het delen van locatiedata.

De CSP-dag toonde aan dat samenwerking de sleutel is. Met platforms als GOPACS, de expertise van de netbeheerders, en de innovatieve aanpak van CSP’s, hebben we de middelen om deze uitdaging aan te pakken.

Dank aan alle deelnemers voor hun waardevolle input. Samen zetten we stappen naar een flexibeler en robuuster energienet.

Accepteer de cookies om deze video te bekijken
Klik hier om de video te bekijken op YouTube
Deel artikel:

Relevante artikelen

Meer nieuws
Update capaciteitskaart: inzicht in geplande netuitbreidingen en situatie op het hoogspanningsnet
Congestie

Update capaciteitskaart: inzicht in geplande netuitbreidingen en situatie op het hoogspanningsnet

Na de lancering van de vernieuwde capaciteitskaart in juni, brengen de netbeheerders vandaag opnieuw een update met extra functionaliteiten uit. Er wordt nu onder meer aangegeven waar en wanneer uitbreidingen van het elektriciteitsnet gepland zijn. Daarnaast zijn nieuwe kaartlagen toegevoegd.

Lees meer
Nieuwe netcapaciteitskaart, wachtrij-informatie en uitvoeringsdashboard: nu snel door met bouwen
Congestie

Nieuwe netcapaciteitskaart, wachtrij-informatie en uitvoeringsdashboard: nu snel door met bouwen

Nederland elektrificeert in recordtempo. Nog elke dag komen er nieuwe woningen met zonnepanelen bij, worden elektrische auto’s afgeleverd en stappen mensen over op warmtepompen. Daarom investeren netbeheerders meer dan ooit in het uitbreiden en verzwaren van de energienetten. Hans-Peter Oskam, directeur Beleid en Energietransitie Netbeheer Nederland: “Vandaag laten we in meer detail dan ooit zien hoe het in elke provincie en elke gemeente staat met het net. We laten zien hoe groot de wachtrij eventueel is en wat de netbeheerders doen en gedaan hebben om de uitdagingen van de energietransitie op te lossen.”

Lees meer
ACM neemt maatregelen om flexibel gebruik van het stroomnet te stimuleren
Congestie

ACM neemt maatregelen om flexibel gebruik van het stroomnet te stimuleren

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vandaag meerdere maatregelen gepresenteerd, die moeten bijdragen aan efficiënter gebruik van de energienetten. ACM wil hiermee de problemen rond netcongestie verminderen. Onderdeel van het pakket is onder andere het mogelijk maken van prioritering in de aanvragen en afspraken over de termijn waarop een nieuwe of zwaardere aansluiting gerealiseerd moet zijn.

Lees meer