Tijdens de CSP-dag op 8 november hebben we uitgebreid stilgestaan bij deze uitdagingen. De dag stond in het teken van samenwerking en concrete oplossingen. We deelden inzichten over hoe Congestie Service Providers (CSP’s) en netbeheerders samen kunnen bijdragen aan flexibel vermogen en hoe we piekbelasting kunnen verminderen.
De break-out sessies op de CSP-dag boden diepgaande inzichten in hoe we de samenwerking tussen CSP’s en netbeheerders kunnen versterken:
- GOPACS, het platform dat redispatch mogelijk maakt, liet zien hoe de vraag naar flexibele oplossingen dit jaar explosief is gegroeid. Zij benadrukten het belang van snel en effectief samenwerken om het net in balans te houden.
- TenneT TSO B.V. gaf praktische uitleg over hoe congestierapporten te interpreteren en de stappen die nodig zijn om tot contractvorming te komen.
- Repowered, al vijf jaar actief als CSP, deelde hoe zij congestie als een kans zien om innovatie en flexibiliteit te stimuleren.
- De sessie van Stedin ging over hoe CSP’s kunnen bijdragen aan de situatie in Utrecht onder de titel ‘wat helpt wel en wat helpt niet’.
Daarnaast gaf Koen Kok (TU Eindhoven) inzicht in de trends die het energiesysteem radicaal veranderen. George Trienekens (MFF-BAS) en Tom van der Staak (Enexis) boden concrete handvatten om flexibele vermogensoplossingen beter toepasbaar te maken. Denk aan verbeterde informatie-uitwisseling, het aanpassen van vergoedingsmodellen en het delen van locatiedata.
De CSP-dag toonde aan dat samenwerking de sleutel is. Met platforms als GOPACS, de expertise van de netbeheerders, en de innovatieve aanpak van CSP’s, hebben we de middelen om deze uitdaging aan te pakken.
Dank aan alle deelnemers voor hun waardevolle input. Samen zetten we stappen naar een flexibeler en robuuster energienet.